wtorek, 23 stycznia 2018

Rogale



Rogale
porcja wystarczy na ok. 15 rogali

 5 dkg. drożdży
1 całe jajko i 2 żółtka
3 łyżki cukru
20 dkg margaryny
¾ szkl. mleka
ok. 0,5 kg. mąki

Drożdże, jajko i żółtka wrzucić do miski i dokładnie rozkręcić (można to zrobić mikserem). Margarynę roztopić, dodać cukier i mleko (całość powinna być ciepła, ale nie za bardzo). Płyny wlewamy do jajek i drożdży. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto.
Wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i tniemy na trójkąty. Nakładamy na ciasto nadzienie i zwijamy rogalika. Smarujemy jajkiem i układamy na wysmarowanej blaszce. Odkładamy na bok, by ciasto drożdżowe zaczęło rosnąć. Następnie pieczemy w temp. 1600 C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu czekamy aż ostygną i polewamy lukrem.
Jednym z wielu sposobów przygotowania lukru jest połączenie cukru pudru i zimnego mleka albo cukru pudru i gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz