wtorek, 23 stycznia 2018

Farszynki



Farszynki
składniki:
1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 
2 jajka 
ok. 250 g maki ziemniaczanej 
sól
Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodać jajka, sól, całość wymieszać. Partiami dodawać mąkę, może się okazać że nie będzie potrzeby dodawać całej mąki, wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto powinno być gładkie, nie klejące, podobne jak na kluski śląskie.
Zrobić farszynki (kształt łezki), która mieści się w dłoni. Do środka można włożyć kawałek wędliny, sera żółtego,  albo zmielone ugotowane mięso.
Farszynki otoczyć w jajku i bułce tarce i smażyć na patelni. Podawać z sosem czosnkowym i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz